Kocham makarony. Mogłabym jeść je codziennie z różnymi sosami. Nigdy mi się nie znudzą ale patrząc na ich kaloryczność nie pozwalam sobie na nie za często. Dziś przenoszę się myślami do włoskiego miasteczka w uliczkę pełną starych, pięknych kamienic do małej restauracji podającej moje ulubione spaghetti bolognese- doprawione dokładnie tak jak sobie wymarzyłam i podane przy metalowym stoliku w stylu vintage w ogródku pełnym drzewek pomarańczowych. Taki obraz mam właśnie przed oczami gotując i jedząc ten makaron. Może nie jest on w pełni włoski ale mi ten przepis kojarzy się własnie z domowym makaronem Włoszki, z pomidorami, bazylią -wzbogacony o niecodzienne w prawdziwym bolognese pieczarki i paprykę. Zapraszam do mojej pomidorowej krainy drzewek pomarańczowych ;) :
SPAGHETTI BOLOGNESE

Składniki( 4 porcje):
Makro: B 39 W 66 T 13
Kcal na porcje: 546
- 350 g makaronu typu spaghetti ( najlepiej Pełne Ziarno)
- 500 g mielonego mięsa z indyka
- puszka pomidorów krojonych
- mała papryka czerwona
- 2 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- 7-10 pieczarek
- łyżeczka oregano
- łyżeczka bazylii
- płaska łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta cynamonu ( ok. 1/3 łyzeczki)
- sól , pieprz
- czosnek w proszku ( ok. łyżeczka)
- opcjonalnie : 2 łyżki tartego parmezanu
Nastawić duży garnek z osoloną wodą. Ugotować makaron we wrzącej wodzie według przepisu na opakowaniu. Paprykę pokroić w niedużą kostkę , pieczarki zetrzeć na tarce na plasterki , cebule obrać i pokroić w kosteczkę ( lub tak jak ja wsadzić do pojemnika blendera z nożykiem nacisnać przycisk kilka sekund i gotowe ;) ) Rozgrzać tłuszcz( u mnie cooking spray 0kcal ) w głębokim garnku z grubym dnem. Wrzucić paprykę podsmażyć ją ok 2 minuty na średnim ogniu i dorzucić mielone mięso. Smażyć razem mieszając ok 3-4 minuty na mocniejszym ogniu i dorzucić cebulę.Doprawić łyżeczką oregano , bazylii ,słodkiej papryki , szczyptą cynamonu, czosnkiem w proszku i pieprzem. Kiedy cebula delikatnie się zeszkli wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszać ,wrzucić poszatkowane pieczarki i posolić całość aby puściły wodę. Jeśli woda słabo odparowuje podkrecić lekko ogień. Kiedy pieczarki są już miękkie i podsmażone wlewamy pomidory z puszki. Do pomidorów można dodać łyżeczkę cukru, aby podkreślić ich smak.Wszystko mieszamy i podgrzewamy razem jeszcze około 4-5 minut. Doprawiamy do smaku solą pieprzem ew. jeszcze oregano lub bazylią i czosnkiem w proszku . Dodajemy opcjonalnie łyżkę parmezanu. Do garnka z sosem wrzucamy makaron i wszystko razem meiszamy. Podawać najlepiej od razu. Można posypać pokrojoną natką pietruszki i parmezanem jeśli nie boimy się dodatkowych kalorii. Życzę wam smacznej makaronowej uczty ;)
smacznie wygląda, te cynamon mnie zastanawia, jutro próbuje spaghetti według Twojego przepisu :D Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDzięki wielkie ;) daj koniecznie znać co powiedziały Twoje kubki smakowe ;D
UsuńMakarony to coś cudownego! Na wszelkie sposoby!:)
OdpowiedzUsuńBardzo, bardzo lubię ;)
OdpowiedzUsuń