Śniadaniowa środa #2

środa, 15 kwietnia 2015
  Dzisiaj kolejna odsłona cyklicznej śniadaniowej środy. Dwa przepisy na zdrowe i pyszne śniadania. Starałam się jak najbardziej zmniejszyć ich kaloryczność bez utraty smaku i słodkości ;). Zachęcam was do spróbowania przepisów zarówno z tego postu, jak i z poprzedniego. Dziś bardziej na słodko, bo cały tydzień chodził za mną jakiś słodyczowy potwór i nie dał o sobie zapomnieć nawet przy śniadaniu:





Jaglanka z jabłkiem i cynamonem ( 1 duża porcja)




  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • szklanka mleka
  • szklanka wody
  • łyżeczka cynamonu
  • pół jabłka
  • garść rodzynek
  • szczypta stewii czysty ekstrakt
  • łyżka miodu
  • garść płatków migdałowych
  • syrop klonowy do smaku




Kaszę dokładnie płuczemy na sitku pod strumieniem wody lub w garnuszku co jakiś czas zmieniając wodę aż będzie klarowna, Wrzucamy  czystą kaszę do garnka, wlewamy wodę i mleko. Dodajemy cynamon i stewie. Doprowadzamy do zagotowania,  zmniejszamy ogień  i gotujemy kaszę mieszając od czasu do czasu  pod przykryciem około 15-20 minut do miękkości.Zdjąć garnek z ognia i do gorącej jaglanki dodać miód, rodzynki, pokrojone w kostkę obrane ze skóry jabłko. Zamieszać kaszę i odstawić na ok. 5 minut. Nałożyć jaglankę  do miseczki,  po wierzchu posypać płatkami migdałów, położyć  kilka plasterków jabłka,  posypać cynamonem i polać syropem klonowym do smaku ale uważać, aby jaglanka nie była za słodka.


Pancakes pełnoziarniste ( 1 duża porcja)



  • 3/4 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
  • łyżka płatków owsianych
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta stewii czysty ekstrakt
  • łyżeczka cukru waniliowego ( można dodać pół opakowania zamiast stewii)
  • 1 jajko
  • małe opakowanie  jogurtu naturalnego
  • pół szklanki mleka
  • 1 banan
  • łyżka masła orzechowego
  • 3 łyżki mleka
  • syrop klonowy 




W dużej misce dokładnie wymieszać mąkę, płatki owsiane, sodę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i stewię. Dodać jajko, jogurt i pół szklanki mleka. Masło orzechowe wymieszać z 3 łyżkami mleka w szklance i podgrzać 30 sekund w mikrofalówce . Z tak przygotowanego sosu odmierzyć połowę i dodać do masy na placki. Rozgrzać patelnię z odrobiną tłuszczu- u mnie cooking spray 0 kcal , można zamiast tego smażyć placki na maśle. Na rozgrzaną patelnię wykładać  ok. 1,5 łyżki masy tak aby utworzyć niewielkie placuszki. Smażyć na niedużym ogniu około 1-2 minut. Kiedy na powierzchni placka  pojawią się pęcherzyki powietrza  a spód będzie już złocisto brązowy, przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze ok. 1 minutę. Podawać placki z pokrojonym bananem skropionym odrobiną soku z cytryny, syropem klonowym ( u mnie Walden Farms - 0 kcal) i resztą sosu z masła orzechowego i mleka. Smacznego ;)

Brak komentarzy

Prześlij komentarz




SZABLON BY: Panna Vejjs.