Śniadaniowa środa #4

środa, 29 kwietnia 2015
 Ostatnio pogoda bardzo sprzyja wszelkiej aktywności fizycznej i niestety mojemu apetytowi także. Z tego względu dziś przepisy na troszeczkę bardziej kaloryczne dania, ale mimo wszystko pełnowartościowe. Tym postem kończę cykl śniadaniowej środy i szykuję się na nowy, jednak  wcześniej chciałabym usłyszeć waszą opinię. Jakie przepisy chcialibyście znaleźć na blogu? Może np. cykl - słodka niedziela? ;) Podzielcie się swoją opinią, a ja jak narazie robię chwilową przerwę w przepisach na rzecz postów w trochę innej tematyce. Życzę wam aktywnego długiego weekendu i samych radosnych chwil! Nie zapomnijcie jednak zaglądnąć na bloga bo na pewno pojawi się coś nowego ;)

Placki z jabłkami





  • 2 jajka
  • szklanka mąki pszennej
  • szklanka mąki żytniej razowej
  • 1 duże jabłko ( ja użyłam zielonego - granny smith)
  • pół łyżeczki stewii czysty ekstrakt - można dodać 3 łyżki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu



sos :

  • mały jogurt naturalny 1,5 %
  • łyżka dip karmelowego walden farms



można też podać z syropem klonowym, konfiturą, cukrem pudrem itp.




 Obieramy jabłko i kroimy na małe kawałki. Do dużej  miski wbijamy jajka, dodajemy cukier lub stewie i ubijamy na puszystą masę. Dodajemy szklankę mąki razowej  i proszek do pieczenia, dokładnie miksujemy( masa będzie bardzo gesta) dodajemy szklankę mleka i od razu szklankę mąki pszennej. Delikatnie mieszamy tak, aby mleko nie chlapało a mąka nie sypała się poza miskę. Kiedy już wszystko w miarę się połączy włączamy wyższe obroty miksera i jeszcze chwilę dokładnie miksujemy . Dodajemy jabłko pokrojone w kostkę i łyżeczkę cynamonu. Miksujemy na wolnych obrotach, aby wszystko sie połączyło . Rozgrzewamy na patelni cooking spray lub olej ( nie może być go zbyt mało bo placki szybko zaczną sie przypalać). Smażymy placki ( ok. 1,5 łyżki masy )  na dość małym ogniu z każdej strony tak po ok. 2 minuty aż zobaczymy, że są pod spodem złociste i pęcherzyki powietrza pojawią się na wierzchniej, jeszcze nie usmażonej stronie, Placki kładziemy na talerz wyłozony ręcznikiem papierowym i odciskamy nadmiar oleju. Podajemy np. z sosem jogurtowo karmelowym , konfiturą, cukrem pudrem lub z czym tylko mamy ochotę.



Jajecznica z łososiem


  • 3 jajka
  • ok. 50 g wędzonego łososia
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • łyżka masła
  • sól, pieprz



do podania: 2 przypieczone w tosterze kromki chleba pełnoziarnistego



Łososia pokroić w malutkie paseczki, rozgrzać łyżkę masła na patelni. Wrzucić łososia i podsmażyć ok. 30 sekund, po czym wbić roztrzepane w miseczce jajka i od razu dodać szczypiorek. Doprawić do smaku odrobiną soli ( łosoś jest dość słony ) i pieprzem. Pilnować aby jajka zbyt mocno się nie ścieły. Podawać na pełnoziarnistych tostach. Smacznego ;) 

1 komentarz

  1. Uwielbiam jajecznice, ale z łososiem jeszcze nie robiłam :O zainspirowałaś mnie!

    OdpowiedzUsuń




SZABLON BY: Panna Vejjs.