Mikrofalowe cuda z kubeczka

czwartek, 7 maja 2015
  Kochani, chwilkę mnie tutaj nie było, ale jak robić sobie urlop to od wszystkiego ;). Obskoczyłam kilka imprez, wycieczek rowerowych , odpoczęłam od pracy i złapałam trochę świeżego spojrzenia na różne codzienne sprawy. Wracam do was z głową pełną pomysłów i energią do działania. Dlatego dziś kilka moich ostatnich pomysłów- desery leniwców, które możemy wyczarować w zaledwie 5 minut. Chyba każdy z nas ma czasem dzień, w którym do kuchni nawet nie chce się nam wsadzać nosa, jednak szuflada słodyczowa świeci pustkami. Co wtedy zrobić? Słodyczowy potwór nie da za wygraną. Ja mam na niego sposób w postaci super szybkiego deseru ..... z mikrofali !. Dużo zdrowszy od tych torebkowych babeczek z kubeczka i innych tego typu, które mają dużo chemicznych wzmacniaczy smaku itp. W naszym kubeczku znajdą się tylko składniki, które znamy i nie są one napakowane chemią. Spróbujcie a nie pożałujecie- nie są to może torty  naszych marzeń, ale ciasta w sam raz na leniwy dzień, w którym nie mamy ochoty na długie babranie się w kuchni.

Brownie z truskawkami







  • 2,5 łyżki cukru
  • 2,5 łyżki mąki
  • 1 łyżka kakao
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mleka
  • łyżka oleju
  • 3 truskawki pokrojone w małe kawałki
  • 1 jajko

Suche składniki dobrze wymieszać w kubeczku. Dodać mokre składniki i dokładnie wszystko wymieszać. Dorzucić pokrojone truskawki i połączyć całość.Włożyć kubek do mikrofalówki i piec przez 3 minuty (700-800W).


Orzechowy Johnny 


  • 2 łyżki cukru
  • 2,5 łyżki mąki
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki masła orzechowego
  • kilka orzechów włoskich 
  • 2 łyżki mleka
  • łyżeczka oleju

Suche składniki dobrze wymieszać w kubeczku. Dodać mokre składniki i dokładnie wszystko wymieszać tak aby grudki masła orzechowego się rozbiły. Włożyć kubek do mikrofalówki i ustawić na 3 minuty na największej mocy ( 700-800W). Podawać samo albo z lodami.

Mug Blondie


  • 2 łyżki cukru 
  • 2,5 łyżki mąki 
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia 
  • łyżeczka cukru waniliowego 
  • 1 jajko 
  • 3 pokruszone kostki białej czekolady 
  • łyżka oleju 
  • 3 łyżki mleka


Suche składniki dobrze wymieszać w kubeczku. Dodać mokre składniki i dokładnie wszystko wymieszać. Dorzucić pokrojone kosteczki czekolady i wmieszać je w ciasto. Włożyć kubek do mikrofalówki i piec przez 3 minuty (700-800W).


2 komentarze

  1. Haha nie wpadłabym na to :D brzmi ciekawie. Niestety w mieszkaniu studenckim nie mam mikrofali nad czym ubolewam :( może w domu rodzinnym spróbuję. Bo w piekarniku na niskiej temperaturze raczej nie da rady?

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajnie napisany artykuł. Jestem pod wrażeniem.

    OdpowiedzUsuń




SZABLON BY: Panna Vejjs.