Dzisiaj kolejna odsłona cyklicznej śniadaniowej środy. Dwa przepisy na zdrowe i pyszne śniadania. Starałam się jak najbardziej zmniejszyć ich kaloryczność bez utraty smaku i słodkości ;). Zachęcam was do spróbowania przepisów zarówno z tego postu, jak i z poprzedniego. Dziś bardziej na słodko, bo cały tydzień chodził za mną jakiś słodyczowy potwór i nie dał o sobie zapomnieć nawet przy śniadaniu:
Jaglanka z jabłkiem i cynamonem ( 1 duża porcja)
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- szklanka mleka
- szklanka wody
- łyżeczka cynamonu
- pół jabłka
- garść rodzynek
- szczypta stewii czysty ekstrakt
- łyżka miodu
- garść płatków migdałowych
- syrop klonowy do smaku
Kaszę dokładnie płuczemy na sitku pod strumieniem wody lub w garnuszku co jakiś czas zmieniając wodę aż będzie klarowna, Wrzucamy czystą kaszę do garnka, wlewamy wodę i mleko. Dodajemy cynamon i stewie. Doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy ogień i gotujemy kaszę mieszając od czasu do czasu pod przykryciem około 15-20 minut do miękkości.Zdjąć garnek z ognia i do gorącej jaglanki dodać miód, rodzynki, pokrojone w kostkę obrane ze skóry jabłko. Zamieszać kaszę i odstawić na ok. 5 minut. Nałożyć jaglankę do miseczki, po wierzchu posypać płatkami migdałów, położyć kilka plasterków jabłka, posypać cynamonem i polać syropem klonowym do smaku ale uważać, aby jaglanka nie była za słodka.
Pancakes pełnoziarniste ( 1 duża porcja)
- 3/4 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
- łyżka płatków owsianych
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta stewii czysty ekstrakt
- łyżeczka cukru waniliowego ( można dodać pół opakowania zamiast stewii)
- 1 jajko
- małe opakowanie jogurtu naturalnego
- pół szklanki mleka
- 1 banan
- łyżka masła orzechowego
- 3 łyżki mleka
- syrop klonowy
W dużej misce dokładnie wymieszać mąkę, płatki owsiane, sodę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i stewię. Dodać jajko, jogurt i pół szklanki mleka. Masło orzechowe wymieszać z 3 łyżkami mleka w szklance i podgrzać 30 sekund w mikrofalówce . Z tak przygotowanego sosu odmierzyć połowę i dodać do masy na placki. Rozgrzać patelnię z odrobiną tłuszczu- u mnie cooking spray 0 kcal , można zamiast tego smażyć placki na maśle. Na rozgrzaną patelnię wykładać ok. 1,5 łyżki masy tak aby utworzyć niewielkie placuszki. Smażyć na niedużym ogniu około 1-2 minut. Kiedy na powierzchni placka pojawią się pęcherzyki powietrza a spód będzie już złocisto brązowy, przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze ok. 1 minutę. Podawać placki z pokrojonym bananem skropionym odrobiną soku z cytryny, syropem klonowym ( u mnie Walden Farms - 0 kcal) i resztą sosu z masła orzechowego i mleka. Smacznego ;)
Brak komentarzy
Prześlij komentarz